Smiljka Isakovic, koju kritika naziva "Prvom Damom cembala" i "Kraljicom cembala", magistrirala je dva instrumenta: klavir na Muzickoj Akademiji u Beogradu i Konzervatorijumu "Cajkovski" u Moskvi, a cembalo na Kraljevskom konzervatorijumu u Madridu.

Nastupala je sirom Jugoslavije na svim vecim festivalima muzike, sirom Evrope (Italija, Grcka, Austrija, Belgija, Nemacka, Svajcarska, Francuska, Velika Britanija, Ceskoslovacka, SSSR_ Rusija, Portugalija, Spanija, Kipar), zatim u SAD, Juznoj Americi i na Kubi.

Snimila je nekoliko LP ploca i CD, za izdavacke kuce u zemlji i inostranstvu. Mnogo je snimala za radio i televizije u Jugoslaviji i u drugim zemljama. Predaje na majstorskim kursevima, pise tekstove o muzici.

Godine 1997. dodeljena joj je prestizna medjunarodna Masarikova nagrada za umetnost, koju Masarikova Akademija sa sedistem u Pragu dodeljuje umetnicima koji svojim radom obogacuju veze medju narodima. Ovu nagradu pre Smiljke Isakovic je, za muziku, dobio Luciano Pavaroti.

Uvrscena je u "Ko je ko u muzici" (Kembridz, i Americki biografski institut), kao i u Encilopediju cembalista i orguljasa (St Petersburg).
ABI ju je uvrstio u "5000 licnosti sveta" kao "Prvu Damu cembala", a zatim je nominovao za "Zenu godine" .


Kritike

Kraljica cembala: "Cudo svezeg, neuobicajeno nadarenog, stvaralackog i interpretacionog otkrovenja".
(Ostrava, Festival "Janacek")

Virtuoz koji pokorava svet vrhovima prstiju: "Smiljka Isakovic, Prva Dama cembala Jugoslavije, trenutno pripada plejadi najvecih cembalista sveta."
(Edinburg, "Scotsman")

"Bili smo privilegovani da prisustvujemo koncertu Smiljke Isakovic".
(Kuba, "Granma")

"Ona svira, kao sto se i oblaci, ekstravagantno i elegantno. Njeno sviranje je suptilno i briljantno, puno izuzetne tenzije i izvodjacke vitalnosti."
(London Times)